tisdag, december 09, 2008

Samariten på 9an

ibland när jag ska hem, om det är lång väntetid i stan, brukar jag ta en Angeredsvagn halva vägen och sedan byta till min "rätta". jag hamnade bredvid en somalisk kvinna som rasslade med en hel bunt papper och verkade lite förvirrad. efter en stund samlar hon sig, läser något och börja mumla lite tyst för sig själv. sedan putter hon lite försiktigt på mig och frågar hur man uttalar ordet hon pekar på.
"Elementen i sovrummet/vardagsrummet/köket fungerar inte."
Jag hjälpte henne genom att säja orden och hon stakade sig igenom meningen hyfsat. sedan fortsatte det med Dörren i barnens rum har gått i baklås, vattenkranen till badkaret fungerar inte, lägenheten är iskall, osv osv tills jag var tvungen att gå av.

i början kändes det pinsamt, att sitta där och upprepa meningar som för mig är rena barnleken. men sen tänkte jag att hon förmodligen inte umgås med så många svenskar förutom läraren på SFI (får man hoppas) att jag tänkte det gör ju inget om jag hjälper henne. hon kanske är tacksam även för den lilla hjälp jag kan ge.
när jag gått av kändes det riktigt bra. det var kul att kunna hjälpa till, och då är jag inget direkt lärarämne med tålamod i massor.
det får vara dagens goda gärning.

*

2 kommentarer:

mormor Hannele sa...

Du kanske ska bli lärare... nånstans har dom ställe, där man kan prata med eleverna, hörde i lokalradion.

johanna sa...

hannele - haha nja, det är inte riktigt min grej känns det som. :o)