tisdag, december 08, 2009

Smarta val - konsumtionshets och materialism

Så här inför jul baxnar man över folks konsumtionsförmåga. Dom har noll reflektion över sambandet konsumtion och miljöförstöring.
Att ha och ha är viktigare än att leva på en levande planet.
Att titta på såpan Ullared gör en inte gladare. Alla gillar att shoppa helt onödiga saker för att det är billigt. Att det sen blir mycket dyrare än vad dom tänkt sig verkar inte bekomma. För alla behöver ju verkligen många onödiga grejer?

"Personer som inriktar sig på materiella värden har både sämre psykisk hälsa och sämre fysiskt välbefinnande. Materialismen blir ett surrogat för trygghet, skänker falsk självkänsla, tränger ut meningsfulla relationer och minskar det egna uttrycket."

"En genomsnitts amerikan känner igen hundratals företagsloggor men färre än tio växtarter."

Konsumtionen i sig är till viss del viktig för samhället, just för att ett lands framgång och välstånd mäts ekonomiskt, vilket är fel när man satsar på hållbar utveckling. Att sluta handla helt verkar vara ouppnåeligt för många, men då är lösningen att handla smartare! Smartare val, bättre kvalitet, mycket färre shoppingrundor! Det är bättre att handla en bra sak som håller länge, än 7 som blir trasiga efter en månad.
Second hand är alltid bättre än att köpa nytt, men även där är det helt onödigt att köpa på sig hur mycket som helst.

Varför är det materiella så viktigt för dagens människor?

Vad tycker ni själva om alla saker?




Boktips:
Grön design - Naturskyddsföreningen
Design för hållbar utveckling - Ann Thorpe
Camino magasin

*

Inga kommentarer: