tisdag, januari 12, 2010

fina fisken o fula Findus

Är det någon som tittat närmare på fiskförpackningarna på sistone?

Laxen ståtar med Gröna nyckelhålet och "Rik på omega 3" men har någon verkligen kollat var fisken kommer ifrån och var den packas? Den mesta frysta laxen är odlad i Norge. Odlad lax har gult ljus från WWF. Man ska vara försiktig med att äta odlad lax ofta alltså.
Så om laxen odlas i Norge, då kanske den packas där också och sen transporteras till Sverige? Åh nej tyvärr inte så enkelt.

Findus Regnbågslaxfile med skinn, odlas i Norge, och packas i Thailand. Ja mina damer och herrar. I THAILAND! Och sedan fraktas den till Sverige. Det låter ju kalas. Otroligt miljösmart och allting.
Undrar just om man får svar om man skriver och frågar Findus.

Och kom ihåg att bara köpa fisk som är MSC eller KRAV märkt.
"Med MSC- och KRAV-märkta produkter från miljöcertifierat fiske kan konsumenter aktivt välja fisk-och skaldjursprodukter som är fiskade på ett uthålligt sätt och som inte bidrar till att utarma den marina miljön."



Packad i Thailand.


Lot nummer betyder parti.
N menas Ursprungsland Norge.


Klicka för större bild!


LÄS MER om fisk på WWF!

Här finns Fiskguiden som pdf!

*

5 kommentarer:

Sara sa...

Hej!

Jag heter Sara och arbetar med fisk på Findus.

Det är helt korrekt observerat att Findus köper lax i Norge och att vi fraktar en del av denna till Thailand och filear den i vår fabrik i Bangkok. Transporterna går med stora containerfartyg.

I en undersökning som vi låtit göra konstaterades det att CO2-belastningen på grund av transporten är ca 0,6 - 0,7 kg CO2ekvivalenter/kg laxfilé för laxen som går till Thailand jämfört med ca 0,5 för lax som filéas i Norge och sen transporteras med lastbil till Sverige. Att inte skillnaden är större beror på att båttransporterna är effektiva samt att utbytet vid vår fabrik i Thailand är något högre än det vi har i Norge. I Thailand filéas laxen delvis för hand och delvis maskinellt. I Norge sker allt maskinellt. Det gör att vi kan utnyttja lite mer av varje lax i jämförelse med maskinell bearbetning. Vi arbetar också intensivt med produktutveckling i vår fabrik för att försöka vidareförädla så mycket som möjligt av laxråvaran och därmed minska svinnet och ta vara på så mycket som möjligt på varje lax.

Dessa siffror ska ställas i relation till totala CO2-belastningen för lax, då inkluderas allt från ägg till färdig filé dvs även odlingen, som ligger på 2-3 kg CO2/kg lax.
Så skillnaderna mellan att filea laxen i Thailand eller i Norge är inte så stora som man kanske skulle tro och har ingen större betydelse om man ser på helheten. "

Med vänlig hälsning
Sara

johanna sa...

Sara - när ni ändå igång och gör undersökningar om vilket land på jordklotet som passar bäst att filea fisk som fångats i Norge, kanske ni kan kolla närmare på vilken sorts fisk ni fångar. Er fisk är inte MSC-märkt och bidrar inte till en hållbar utveckling i havet vare sig ni sparar in 0,1 kg CO2 i Thailand eller inte.

Sara sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Då undrar jag varför ni använder palmolja överhuvudtaget?

Att nånting är certifierat betyder inte att det är bra, precis som det är lagligt att fiska torsk i östersjön trots att svenska statens fiskeforskare skriver i sina rapporter att torsken snart kommer vara helt utdöd i området.

När jag pratade med en telefonist hos er påstod denna att de inte kunde spåra oljan och därför märktes vissa produkter med enbart "vegetabiliskt fett".

Och varför transportera palmolja över halva jorden när ni kan använda svensk rapsolja? Jo, för att det är så sjukt mycket billigare för er att använda palmolja, och det är vad det handlar om, att kunna tjäna så mycket pengar som möjligt utan hänsyn till djuren och miljön!

Måste kännas fint att behöva representera ett sådant företag!

Anonym sa...

Man kan alltid trolla med siffror och babbla på om hur miljövänliga man är som företag och så vidare, men det finns alltid människor som kommer genomskåda skådespelet och välja att bojkotta dessa produkter.