onsdag, februari 09, 2011

köpköpköp o elda sen upp skiten


På gp.se kan man läsa om att Sävenäs, sopbränningsstationen här i Göteborg, köper avfall från Norge för att de svenska soporna inte räcker till. Det låter ju supersmart. Öka på konsumtionen så det blir ännu mera sopor att elda upp så trycker vi ut alla miljögifter vi kan i luften. (Så sent som igår stod det en artikel i GP om den dåliga luftkvaliten i Göteborg.....) Låter förtroendeingivande det här.

Är det ingen som hört talas om Cradle to cradle... ?
tydligen inte




*

5 kommentarer:

Mikael sa...

Gah, ute på cykeltur?
1. Alternativet, som det står nämnt i artikeln, är att Norges sopor skulle hamnat på deponi. Att förbränna soporna ger mindre utsläpp. Sävenäs trycker ut värmen i fjärrvärmenätet och ger hållbar värme till våra villor som annars skulle värmts med el eller olja.
2. Att konsumtionen ökar är ju värdelöst men nu är läget som det är och Renova gör ett grymt jobb med att ta hand om vårt skräp. Sävenäs rökgasrening tillhör de bästa i världen och bäst i Europa.
3. Cradle to cradle? I vissa delar av världen är detta ett bra alternativ men i Göteborg där avfallshanteringen fungerar såpass bra som den gör är sopförbränning ett mycket bra alternativ.
4. Avgaserna från förbränningen ger inget stort tillskott till den dåliga luften i Göteborg. Trafik, industri och förorenad luft från andra länder är de största bovarna.

johanna sa...

Ja halleluja, att elda upp soporna är ju verkligen lösningen på alla miljöproblem.
Jag tycker inte det.

Mikael sa...

Vad ska man göra istället då...???

Joakim E sa...

Ja ha här hamnade vi i alla fall!! Men för de okunniga inom avfallsbranchen så är det så att Sverige är det enda land i världen som inte hämtar återvinningsmaterial i hemmen!! Norge bygger inga fler förbränningsanläggningar då de i stället satsat på så kallade MRF (Material Recovery Facility) det vill säga sorteringsanläggningar för återvinningsmaterial. Sverige är det enda land inom EU som inte har en MRF. Varje hushåll i t.ex. Norge har ett separat sopkärl för återvinningsmaterial där invånarna kastar sitt återvinningsbara material blandat så som papper, kartong, plast, metall och glas utan att separera det. Materialet körs sedan till MRFen där materialet separeras maskinellt i papper, plast metall och ofärgat/färgat glas. I och med att kommunerna har byggt dessa anläggningar finns inte behovet för förbränningsanläggningar där. Kom ihåg att Oslo är större än Göteborg men har hälften så mycket avfall som vi har i Göteborg. I Norge sorterar alla invånare hemma, här i Sverige måste du gå i väg med ditt återvinningsmaterial. Kommunerna i Sverige är mycket dåliga på återvinningsinsamling och skyller i stället från sig på ansvaret till FTIAB. Här i Sverige kan bara våra kommuner bygga stora sopförbränningsanläggningar som skall matas med mer material än vad som finns. Hade vi haft samma system som t.ex. Oslo så hade vi haft lika lite avfall som dem. Tekniskt sett ligger Sverige efter cirka två decennier från övriga lände, även om de påstår att vi är bäst. I Sverige återvinns bara cirka 40 procent av materialet som ny vara medans Norge ligger på 83 procent. STOP Sverige Dags att även detta land tar sitt ansvar och bygger nytt system för återvinningsmaterialet. Mer fastighetsnära insamling även för våra invånare.

johanna sa...

Att elda upp sopor är resursslöseri! Varför producera nya saker från råvaror hela tiden om de ändå inte ingår i ett system för återvinning vid användandets slut? Det finns inga "bra" eller "goda" anledningar till att elda upp saker som skulle ha kunnat återvinnas om folk bara var lite mer engagerade och det här landet hade lite mer guts när det gäller miljötänk. men det är så pinsamt förlamat av kapitalism och vinstintresse att miljön så klart kommer gå åt helvete för att man inte kan tjäna pengar på det.